Foredrag: Outlaster - En som holder ut
Dette fordraget deles opp i to bolker, en om gaming, og en om angst og skolvegring - som er hovedtemaene i Outlaster.
Jeg åpner formidlingen med å fortelle litt om meg selv og bøkene jeg har skrevet. Jeg har jobbet mange år som miljøterapeut og har mye erfaring med ungdom. Formidlingen deles opp i to bolker, en om gaming og en om angst og skolevegring.
Bolk 1: Gaming
Jeg går ganske raskt inn på gaming-delen for å fange oppmerksomheten til ungdommene. Min opplevelse er at særlig guttene blir aktive i denne sammenhengen. Jeg viser en film fra spillet som Adrian i boka spiller, forklarer hvordan det fungerer før jeg leser en passasje fra boka der de spiller.
Jeg følger opp dette ved å snakke om aldersgrenser, Esport og han er en liten konkurranse rundt statestikk som pleier å engasjere.
Bolk 2: angst og skolevegring
Denne andre bolken innledes ved å lese en passasje for elevene der de får et inntrykk av hvordan det er for Adrian å gå på skolen. Så får de snakke litt sammen om hva de tror angst er og hvordan det virker på kroppen. De får svare høyt hvis de vil, men erfaringen er at det blir mer stille så fort angst blir tatt opp.
For å gi en bedre forståelse av hva som skjer med kroppen ved et angstanfall viser jeg en film. Jeg snakker så om angst, hvordan det er bra for oss, men også om hvordan det kan begrense oss i hverdagen.
Jeg leser videre for dem om hvordan angsten til Adrian utvikler seg i en gymtime. Jeg inviterer til dialog rundt dette med fokus på hvordan det for noen kan være vanskelig å gå på skolen.
Jeg avslutter med å snakke om jobben min som miljøterapeut der jeg arbeider med barn og unge som har ulike diagnoser og utfordringer. Jeg gir elevene i oppgave å snakke sammen om hvordan de kan hjelpe en venn som har det vanskelig, for så å gi noen tips mot slutten.
Jeg oppgir alltid kontaktinformasjon til meg i tilfelle noen vil snakke videre om temaene og åpner for spørsmål både på slutten og underveis i formidlingen.
Jeg er opptatt av at ungdommene skal være delaktige i formidlingen og ikke bare passive lyttere. Hele opplegget varer ca 45 minutter, litt avhengig av hvor aktive elevene er.
Litterære samtaler og opplesninger
Jeg snakker gjerne om bøkene mine, så klart. Alle mine tre utgivelser omhandler temaer som engasjerer meg sterkt. I utbryterne skriver jeg om et dystopisk samfunn der kjønnsrollene er snudd på hodet, et slags omvendt talibanstyre i Norge i 2075. Kvinnekamp, likestilling og feminisme er temaer som engasjerer både meg og de som har lest boka.
Både Outlaster og Fumbler har samfunnsaktuelle temaer som angst, skolevegring og fattigdom, ulike symptomer på samfunnet vårt som jeg har vært tett på i mange år som barnvernpedagog. Her kan jeg bidra med både teori og erfaring, og mye av det er reflektert i bøkene mine på en måte som kan treffe både ungdom og voksne.
Det er likevel gaming som er det hotteste temaet om dagen. 96% av alle barn og unge gamer på en eller annen måte. Dette er et kulturutrykk som vi voksne må ta på alvor, og som med stort hell kan behandles i litteraturen. Jeg skriver om både skytespill (CS:GO), FIFA og strategi (LOL), alle tre konkurransepregede spill med mye spenning.
Jeg bidrar gjerne i paneldebatter, i litterære samtaler og opplesninger.
Foredrag på bestilling
Jeg lager også foredrag på bestilling, så ta kontakt om du ønsker et skreddersydd foredrag.
Aktuelle temaer:
Gaming, psykisk helse, skolevegring, angst, fattigdom, likestilling, kvinnekamp, feminisme,
Skriving, historiefortelling, forfatterskap, litteratur.
Tildligere har jeg laget foredrag for Gyldendal undervisning:
Hvordan kan jeg som forfatter ta opp kampen mot netflix, tiktok og den digitale underholdningsbransjen med den tradisjonelle boka? I dette foredraget snakker jeg om hvordan jeg går frem når jeg skriver ungdomsbøkene mine og hva som inspirer meg til å skrive. Jeg snakker om hvordan jeg jobber for å nå målgruppen, og hvordan jeg som forfatter kan bidra til leselyst og mestring hos ungdommene. Fokuset vil være på ungdomsboken «Outlaster», der jeg er opptatt av at vi tar ungdommene på alvor.
Jeg har også laget foredrag for Steinkjer kommune om barnefattigdom.
Fumbler: En som roter det til
Dette foredraget er rettet mot ungdomskoleelever, og tar utgangspunkt i boken Fumbler og hovedpersonen Emil sine utfordringer med penger. Foredraget er delt i to bolker. Den første bolken tar for seg hva det betyr for en familie å være fattig i dagens Norge. På hvilken måte begrenses ungdommene i lavinntekstfamilier i hverdagen. Hvorfor er fattigdom tabu å snakke om? Den andre bolken tar for seg FIFA som en sosial gamingplatform, og felles samtaler om hvorfor Emil roter seg inn i både veddemål og løgner, samt hva ungdommene kan gjørefor å at alle skal bli inkludert
Honnorarsatser
Alle oppdrag formidles via forfattersentrum og jeg forholder meg til deres satser så langt det lar seg gjøre.
Oppdrag meldes inn her:
https://forfattersentrum.no/honorarsatser/meld-inn-oppdrag/
En oversikt over honnorarsatser for de ulike oppdragene finner du her:
https://forfattersentrum.no/honorarsatser/
Ta gjerne kontakt for drøfting av oppdrag: borge.nina@gmail.com
Med vennlig hilsen